Clarobscurs del cinema espanyol de 2016: menys rodatges, millor taquilla i ajudes bloquejades

El president de la FAPAE, Ramon Colom, ha analitzat la situació del cinema espanyol durant una roda de premsa dins del marc del 64è Festival de Cinema de San Sebastián.

Colom ha anunciat el seu pessimisme respecte a les negociacions amb els partits polítics per la baixada de l’IVA cultural per a la indústria del cinema. També es lamenta per la baixada dels rodatges en un 19% respecte l’any anterior i la disminució del número de coproduccions a un 27%. Malgrat tot, el 2016 està sent un bon any per a la taquilla espanyola, que ha recaptat fins ara un 8% més que l’any passat. De retruc, la xifra d’espectadors també ha augmentat (de moment n’hi ha hagut més de 67,5 milions).

Entre les pel·lícules més vistes hi ha Palmeras en la nieve, Cien años de perdón, Kiki: el amor se hace, Cuerpo de élite i Ocho apellidos catalanes. A més a més, s’espera que a finals d’any les xifres siguin encara millors, ja que encara estan pendents d’estrena els films: El hombre de las 1000 caras (que s’estrena aquest divendres 23), Que Dios nos perdone i Un monstruo viene a verme.

Pel que fa a les ajudes, hi ha 10 milions d’euros congelats i per poder desbloquejar aquesta situació, cal una autorització del Consell de Ministres.