Maria Cervera, de la productora Plano a Plano (‘El príncipe’, ‘Allí abajo’, ‘El caso’), ens explica tots els detalls de les seves sèries

espai

La setmana passada al curs anual de Guió de Sèries vam tenir una convidada de luxe: la Maria Cervera, de la productora de cine i televisió Plano a Plano. Ens va oferir una masterclass doble sobre el procés creatiu de les seves sèries i sobre el mercat internacional televisiu, proporcionant als alumnes una visió directa i clara de la indústria nacional actual.

espai

LES SÈRIES DE PLANO A PLANO

I és que les seves sèries parlen per sí mateixes. Formen part d’aquesta última fornada de ficció televisiva espanyola que tant d’èxit està tenint, entre el públic i la crítica.

I encara que es tracta de sèries diferents, totes les ficcions de Plano a Plano tenen elements en comú: són històries localitzades, són d’un gènere concret i expliquen històries que parlen de la vida, properes a la gent.

EL PRÍNCIPE (Telecinco, 2014-16) | veure tràiler

Aquesta sèrie creada per Aitor Gabilondo i César Benítez va sorgir de la realitat, d’un conjunt de reportatges del diari El País sobre el barri d’El Príncipe de Ceuta. Els creadors van veure que allà hi havia una idea i van començar a desenvolupar-la. La seva proposta es basava en tres elements principals: la corrupció policial, el jihadisme i una història d’amor transversal. A més a més d’aquests, la sèrie va parlar també d’altres temes universals com l’amistat, la família, la moral o el racisme. I la clau eren els seus personatges: complexes, amb capes, amb clarobscurs.

La primera temporada d’El Príncipe va tenir més de 5,2 milions d’espectadors i va arribar als 6,3 milions al final de la temporada. La segona entrega va ser seguida per una mitjana de 4,4 milions de persones i es va tornar a convertir en la ficció més vista a Espanya. A més a més, l’any 2014 va rebre el Premi Ondas, el premi ALMA del FesTVal de Vitòria al Millor Guió i va ser nominat a l’European Civis Prize. S’ha emès a països com Itàlia, Portugal, Argentina, Xile i els Estats Units.

ALLÍ ABAJO (Antena 3, 2015 – ) | veure tràiler

També va ser creada per Gabilondo i Benítez, aquesta vegada juntament amb Óscar Terol. La sèrie té 2 temporades i ja ha sigut renovada per una tercera, que es troba en preparació.

Aquesta exitosa comèdia va tenir com a referents principals la pel·lícula francesa Bienvenue chez les Ch’tis’ (‘Bienvenidos al Norte’) i la sèrie anglesa Gavin & Stacey. El plantejament de la sèrie va néixer de la suma de dos factors: un jove que per primera vegada a la seva vida ha de prendre les seves pròpies decisions i el xoc cultural entre Euskadi i Andalusia.

L’estrena d’Allí abajo va ser la millor d’una ficció televisiva en els últims 10 anys i va tenir més de 6,3 milions d’espectadors. La sèrie va tenir una mitjana de 4,2 milions de seguidors durant la seva primera entrega i entre els seus reconeixements hi ha el Premi a la millor comèdia al FesTVal de Vitòria.

EL CASO. CRÓNICA DE SUCESOS (TVE, 2016) | veure tràiler

La ficció, d’una sola temporada ja emesa l’any 2016, recreava els anys 60 a Espanya des d’una nova perspectiva: a través de la mirada de dos atrevits periodistes d’EL CASO, el diari de successos que va marcar una època.

Els casos que es tractaven cada setmana, de manera episòdica, servien per parlar de temes tan rellevants com la violència de gènere, l’homosexualitat encoberta o l’enfrontament entre dues Espanyes: una conformista i submisa, contra una de crítica i ansiosa de llibertat.

LA VERDAD (Telecinco, properament) | veure tràiler

Aquesta ficció, que s’estrenarà breument, està inspirada en una sèrie de situacions i casos reals, relacionats amb la desaparició d’una persona. A La verdad, un ambiciós policia investigarà el misteriós retorn de Paula, una noia que va desaparèixer quan era una nena i que ara torna sent una adolescent de 17 anys. El problema és que ningú està segur que sigui ella realment.

A més a més de la història, allò interessant de La verdad és que està rodada pràcticament tota a exteriors, a Santander. La cuidada fotografia, tal i com passava a les altres sèries de Plano a Plano, diu molt del to de la sèrie, dels seus personatges i de l’entorn en què succeeix la trama.

EL MERCAT INTERNACIONAL

La Maria també ens va parlar de la manera que tenen les sèries de rentabilitzar-se després d’haver sigut ideades, produïdes i emeses al seu país d’origen: gran part de la solució es troba en les vendes internacionals. Los Serrano o Polseres Vermelles són exemples de sèries espanyoles que han funcionat molt bé fora del nostre territori.

A més a més de la història, allò interessant de La verdad és que està rodada pràcticament tota a exteriors, a Santander. La cuidada fotografia, tal i com passava a les altres sèries de Plano a Plano, diu molt del to de la sèrie, dels seus personatges i de l’entorn en què succeeix la trama.

A través de sèries com ‘Bron|Broen’, ‘Medici: masters of Florence’, ‘The Young Pope’ o ‘Crossing lines’, vam estudiar les possibilitats de les coproduccions i vam aprendre nous conceptes com l’ “europudding”.

La Maria ens va donar molts més detalls de les seves sèries i del mercat internacional televisiu, ens va aconsellar i va respondre als nostres dubtes, i fins i tot ens va portar clips exclusius de les sèries de Plano a Plano. Aquests van ser alguns dels privilegis reservats als alumnes durant la masterclass del curs de Guió de Sèries.