Adaptacions Cinematogràfiques

Impartit per Bea Cabezas

Els llibres sempre han estat una font d’inspiració per al cinema i la televisió, però darrerament les adaptacions de novel·les a la gran i a la petita pantalla són cada vegada més habituals. Si la base del teu guió és una obra literària de qualitat tens moltes possibilitats que la seva versió cinematogràfica o televisiva també ho sigui. A més a més, ja ve precedit per un èxit de públic.

Però adaptar no és tan senzill. Hem de saber xuclar l’essència de la narració i traslladar-la a un format que es regeix per unes altres normes. I per això, de vegades, d’una gran obra de la literatura no surt una gran pel·lícula i sentim la famosa frase: “era millor el llibre”. Però en algunes ocasions pot arribar a passar a la inversa i d’una novel·la mediocre surt una obra mestra del cinema.

L’objectiu d’aquest curs és que els alumnes aprenguin a saber trobar una obra literària que tingui potencial per adaptar-se al cinema o a la televisió, i quines possibilitats hi ha a l’hora d’adaptar-la a la pantalla: es pot ser fidel o no, es pot canviar de gènere, es pot expandir un conte a un llargmetratge o reduir una novel·la de 600 pàgines a una pel·lícula d’hora i mitja o només adaptar-ne una part… o fins i tot inventar-se cinc temporades d’una sèrie a partir d’un llibre.

Al taller analitzarem diverses adaptacions per veure què funciona i què no. I a través d’exercicis pràctics en grup treballarem les possibilitats que tenim a l’hora d’adaptar. Els alumnes també faran un exercici individual que consistirà en escriure un guió de curtmetratge basat en un conte.

 

Estructura del taller

  • Com triar una obra literària per adaptar-la.
  • Quines possibilitats tenim a l’hora d’adaptar.
  • Anàlisi i posada en pràctica.
  • Escriure el guió d’un curtmetratge basat en un conte.

 

Metodologia

A cada sessió es visionaran escenes de pel·lícules o de sèries de televisió que són adaptacions i les compararem amb la seva obra literària original. Veurem quines possibilitats tenia el guionista, què va triar fer i què funciona i què no. Serà un taller pràctic en què els alumnes debatran i escriuran, en grup i individualment. Cada alumne acabarà el curs amb el guió d’un curtmetratge basat en un conte.

 

La professora: Bea Cabezas

Formada en periodisme a la Universitat Ramon Llull, dramatúrgia a la Sala Beckett i guió cinematogràfic a la School of Visual Arts de Nova York. És autora de quatre novel·les publicades: El monestir de les ombres (Ara llibres, 2008), La ciutat Vertical (Premi Carlemany 2010, Columna 2011), Emprenyades /Embarazadas alteradas (Columna /Espasa 2013) i La nit abans /La noche antes (Rosa dels Vents / Suma de letras 2017). També ha escrit diversos contes, alguns publicats a la revista Time Out com ara Ganxitos al cendrer (2011) i L’estrangera (2017). Ha escrit i dirigit diversos curtmetratges com Tu eliges (escollit pel Canal Plus per la seva campanya a favor de l’ús del preservatiu al 2003) i Welcome, rodat a Nova York i seleccionat per una mostra de la School of Visual Arts al 2002.

Va treballar al diari AVUI, el setmanari EL TEMPS i a la Sala Beckett a Barcelona fins que es va instal·lar a Nova York el 2008, on va continuar la seva feina de periodista com a corresponsal i es va endinsar en el món de la ficció amb la companyia teatral The Pearl Theatre Company i desenvolupant diversos guions cinematogràfics. Del 2016 al 2018 va viure a Los Angeles, on va continuar la seva tasca d’escriptora i traductora.

Fa un any que ha tornat a viure a Barcelona, on segueix amb el periodisme, la docència i la traducció i escriu la seva cinquena novel·la.

Dades d'interès:

  • Dates: per definir
  • Horari: per definir
  • Preu: 200 euros
  • Durada: 18 hores
  • Grups reduïts d'entre 8 i 14 persones