Crítica de Sèries Professional

Impartit per Toni de la Torre

Descripció del curs

Mirar sèries pot ser un ofici. Però per dedicar-se professionalment a la crítica de sèries, cal adquirir uns coneixements que pertanyen tant a l’àmbit audiovisual com a l’àmbit periodístic. En aquest curs es treballen tots dos àmbits en paral·lel: aprenem a analitzar les sèries al mateix temps que aprenem a comunicar l’anàlisi.

L’objectiu a l’hora de treballar totes dues facetes és aconseguir que l’alumne/a acabi el curs amb totes les eines necessàries per escriure crítiques professionals i pugui donar els seus primers passos en aquest món.

Metodologia

Cada sessió del curs està dividida en dues parts. La primera és purament teòrica. Els alumnes aprendran quins són els recursos narratius i tècniques de les sèries actuals per construir personatges únics, arcs argumentals que enganxen i premisses intrigants, i també com es desenvolupen aquestes idees al llarg de les temporades. Aquesta teoria, que els permetrà conèixer com funciona una sèrie per dins, estarà complementada pel visionat d’un episodi en cada sessió.

La part pràctica consistirà en la redacció d’una crítica de l’episodi vist, que els alumnes redactaran a casa. A classe, es farà una correcció de les crítiques entregades la setmana anterior. Els alumnes aprendran a convertir l’anàlisi que fan durant el visionat en una crítica professional. Al mateix temps, el programa de sèries que es visionaran està pensat perquè els alumnes adquireixin un bagatge fonamental per tal d’exercir correctament la feina de crític/a. Acabaran el curs coneixent a fons totes les sèries imprescindibles.

A qui va adreçat

El curs semestral de Crítica de Sèries està pensat per qualsevol persona que vulgui convertir la seva afició per les sèries en una professió que permet gaudir encara més d’aquest món. No són necessaris coneixements previs, però sí interès per analitzar ficció i gaudir amb l’intercanvi d’idees amb els companys i les companyes de classe.

Si ets dels que, en acabar l’episodi d’una sèrie, no pots parar de parlar del que has vist, aquest curs et donarà les eines per fer-ho al nivell d’un professional i et prepararà per poder escriure crítiques ben fonamentades i que tinguin un interès periodístic i cultural.


Programa

Aquest curs forma part d’un programa semestral d’especializació en la crítica, i en constitueix el primer bloc. El programa està dividit en tres grans blocs que es poden cursar de forma independent: el primer està centrat en identificar i reconèixer la intenció de l’autor/s, el segon en l’anàlisi dels recursos propis de les sèries de televisió, i el tercer en treballar una mirada transversal sobre la sèrie, emmarcada en el seu context televisiu i social.

BLOC 1: La intenció de l’autor

CONTINGUT DEL CURS

Teoria:

 • Què és la intenció de l’autor.
 • Conceptes fonamentals de formats i gèneres de les sèries.
 • Posicionament de l’autor en relació amb el context de la indústria.
 • Recorregut de l’autoria al món de les sèries.

Pràctica

 • Crítiques de 1.500 caràcters centrades en la intenció de l’autor.

Objectiu

 • Tenir un coneixement ampli del context en què es produeix l’obra, que és, al mateix temps, en el que s’emmarca la intenció de l’autor. Aprendre a posar-se a la pell de l’autor i a intuir les seves intencions per poder delimitar l’enfocament de la crítica i localitzar-ne els recursos essencials.

ACTUALMENT EN CURS | BLOC 1

 • CURS PRESENCIAL
 • Dates: 3 octubre - 21 de novembre de 2020
 • Horari: dissabtes de 10:00 a 13:00h
 • Durada: 24 hores
 • Preu: 250 euros
 • Places limitades a 10 persones (mesures de seguretat COVID)