De la realitat a la ficció

Impartit per Núria Parera

OBJECTIUS:

La realitat és el planter més fèrtil i més autèntic per crear històries. Es diu que la realitat sempre supera la ficció, i és cert. En el taller ‘De la realitat a la ficció’, nosaltres l’observarem i en treure’m bons arguments per a futurs projectes.

Sovint, els guionistes tendim a inspirar-nos en altres films o sèries per crear les nostres històries, el que ens porta, de vegades, a repetir clixés i estereotips.

L’objectiu d’aquest taller és que els alumnes aprenguin a captar temes, situacions i personatges de la realitat que els envolta, ja sigui a través de les notícies que apareixen als mitjans com del seu propi entorn.

A través d’exercicis pràctics treballarem com captar els temes que més interessen, com documentar-se per treure’n el màxim de suc, com entrevistar els testimonis i protagonistes, com tractar la ideologia que hi ha darrera de cada història…

Aconseguirem un material útil per després convertir-lo en ficció. Durant el taller aprendrem a seleccionar el que cal dramatitzar i el que no, a construir un arc dramàtic partint d’una base real, a fer versemblant la realitat. Així com a buscar el seu punt de vista, la nostra pròpia veu. Aquesta formació es pot aplicar a qualsevol projecte que tinguem al cap, ja sigui per un llargmetratge, un curt, una sèrie, un documental, o un telefilm.

ESTRUCTURA DEL TALLER:

1-Disseccionar una notícia: els fets

2-Més enllà de la notícia: trobar el “ganxo” dramàtic.

3-El biopic: el protagonista

4-Retratar mons actuals o del passat.

5-Una història propera.

METODOLOGIA:

A cada sessió es visionaran escenes de films, documentals o sèries que ens serveixin per exemplificar el que es vol explicar. Serà un taller pràctic en que els alumnes investigaran, debatran i escriuran. Es treballarà individualment i també en grup, perquè un producte audiovisual sempre és una feina d’equip. Cada alumne acabarà el curs amb diversos punts de partida o arcs argumentals que podrà desenvolupar en el futur en el format que més li agradi.

Si desitges més informació, demana’ns el programa del curs.

PROFESSORA:

Núria Parera, guionista i periodista.

Telenovel·la “La Riera”, per TV3 (2011 al 2017). Coordinació d’escaletes, dialogista i biblista.

Sèrie setmanal “Da Capo”, per la productora Conta Conta i Canal9 (2010). Argument, escaleta i diàleg.

Sèrie setmanal “Infidels”, per DiagonalTV i TV3, (2008-2009).  Co-creadora de la idea original, de l’argument i guionista (escaleta i diàleg).

Sèrie setmanal “Zoo”, per DiagonalTV i TV3, (2007- 2008). Escaletista.

Sèrie “Ventdelplà” per DiagonalTV i TV3, durant tres temporades (del 2005 al 2007). Escaleta, diàleg i bíblia.

Telenovel.la “El Cor de la Ciutat” , per TV3, durant tres temporades (del 2002 al 2005). Escaleta i diàleg.

 

Col·laboradora de la revista cultural El Culturista (del 2016 fins avui)

Dades d'interès:

  • Dates: 1 febrer - 15 març 2019*
  • (el 8 de març no hi haurà classe)
  • Horari: Divendres de 10 a 13h
  • Preu: 180 euros
  • Durada: 18 hores
  • Places limitades: 14 persones
  • Data límit inscripció: 18 gener