Descobreix el Gènere Fantàstic

Impartit per Juan Carlos Sánchez-Marín

Descripció

Què significa fantàstic? Quines diferències hi ha amb el meravellós, la ciència ficció, la fantasia d’aventures, el terror? Què és realment allò que defineix el que no considerem “normal”? Com es construeix un guió de gènere?

Totes aquestes preguntes són les que pretén respondre aquest curs, construït com un taller de desenvolupament inicial de projectes de pel·lícules i sèries de gènere.

“El fantàstic és la irrupció d’allò sobrenatural en la nostra realitat. El sobrenatural entès com impossible i inexplicable, que produeix un conflicte irresoluble i amenaça la nostra certesa del que és real.”. (David Roas, escriptor)

“El meravellós, el sobrenatural, l’extraordinari, el fantàstic, són només algunes de les categories amb les quals intentem emplaçar una de les nostres condicions més universals: l’ésser humà davant del misteri.”

Programa del curs

El curs està orientat a impartir els conceptes bàsics de l’escriptura audiovisual i les característiques diferenciadores del gènere fantàstic. El taller combina la base teòrica amb la part pràctica, amb l’objectiu que cada alumne/a finalitzi el curs amb la primera pàgina del seu projecte. Aquest document conté el logline, el tagline, el tema, referències i una breu sinopsi argumental.

Cada sessió combina aspectes teòrics i la seva aplicació pràctica en cadascun dels projectes. S’acompanyarà l’aprenentatge amb visionats i exemples escrits.

Temàtica:

 1. El gènere del fantàstic: Diferències entre gèneres limítrofs i exemples. Arguments universals i mitemes redundants en el gènere del fantàstic. Arquetips del fantàstic.
 2. El guió: aspectes claus de la seva escriptura i el seu desenvolupament. Format i forma d’escriptura. Esquelet narratiu. Conflicte. Estructures. Punts de gir en cinema i en sèries.
 3. Què és una Bíblia de venda? Aspectes fonamentals a considerar en el cas concret d’aquest tipus de guions.
 4. Acotació de gènere. Sinopsi de venda i sinopsi argumental. Buscant noves propostes narratives.
 5. Tema i punt de vista de l’autor.
 6. La importància del detonant: el moment de la ruptura de la realitat i la creació d’incertesa. Sorpresa i suspens.

A qui va adreçat

Persones que desitgen conèixer les eines bàsiques d’escriptura de guions aplicat al gènere fantàstic. No cal tenir nocions prèvies de guió.

El professor: Juan Carlos Sánchez-Marín

FINALITZAT

 • CURS PRESENCIAL
 • Dates: Per definir
 • Horari: Dimarts de 10:00 a 13:00h
 • Durada: 24 hores
 • Preu: 250 euros
 • Places limitades a 10 persones (mesures de seguretat COVID)
 • Data límit d'inscripció: Per definir