Guió de Documental: escriure sobre la marxa

Impartit per Carles Bosch

Presentació

La gran particularitat de la creació d’un projecte de documental és que la història està viva: els fets estan succeint ara i aquí. I nosaltres, com a creadors, en som testimonis directes que només podem intuir el que pot passar a continuació.

En aquestes indefinicions de la història i dels seus protagonistes radica bona part de la dificultat d’elaborar un guió previ i de planificar el rodatge d’un documental, però aquí també està el major atractiu de la pel·lícula si ens posem en la pell de l’espectador: el públic coneix i aprèn a mesura que la història evoluciona i que els personatges, sobre la marxa, l’estan vivint.

Així doncs, com podem plantejar un projecte d’aquestes característiques?

El taller de ‘Guió de Documental: escriure sobre la marxa’ està impartit per Carles Bosch, periodista, reporter, guionista, director i productor de documentals; i responsable de projectes com ‘Balseros’ (nominat a l’Oscar al millor documental al 2004 i guanyador de l’Emmy), ‘Bicicleta, cullera, poma’ (guardonat amb el Goya i el Gaudí al 2010) o ‘Petitet’ (guanyador del Gaudí i del premi del públic del DocsBarcelona el 2018 i el 2019, respectivament).

Programa del curs

Durant el curs, els alumnes aprenen a afrontar la creació d’un projecte documental, a detectar els diferents problemes amb què pot trobar-se el/la guionista durant el procés creatiu, i a ser resolutius per trobar-ne solucions.

A l’aula es treballen aspectes com la tria d’una història i la definició del tema, el punt de vista i els personatges, el plantejament de trames i subtrames, com escriure el guió i on situar la càmera, la cronologia de la història, la discreció, eines d’investigació, i el finançament d’un documental, entre altres.

A partir de visionats pràctics de peces documentals i de la pròpia experiència del professor en aquest àmbit, els alumnes extreuen conclusions que poden aplicar als seus projectes.

A qui s’adreça

Guionistes, periodistes i creadors/es interessats en el gènere documental. Per fer el taller, no es requereix que els alumnes tinguin un projecte en curs.

Informació addicional (situació excepcional per la COVID-19)

 • Aquest curs es realitzarà de manera presencial, complint amb totes les mesures de seguretat: higienització i desinfecció de l’espai, ventilació, control de la temperatura, grups reduïts d’alumnes, distància de seguretat a l’aula i ús de mascareta.
 • Tots els alumnes comptaran amb un justificant de desplaçament expedit per Showrunners per facilitar-los la tornada a casa abans del toc de queda establert durant el temps que així ho requereixin les autoritats.
 • Si durant el transcurs del taller algun alumne/a es veu impedit/da d’assistir presencialment a alguna de les classes per una causa relacionada amb la situació derivada de la COVID-19, se li facilitarà l’accés a la sessió de manera virtual. L’aula de Showrunners compta amb un sistema de càmeres i micròfons per poder emetre en directe les sessions pertinents quan sigui necessari i sempre que el motiu estigui justificat i sigui demostrable.
 • Finalment, en cas que Showrunners hagi d’interrompre la seva activitat presencial arrel d’un enduriment de les restriccions dictades per les autoritats sanitàries, les classes que es vegin afectades per les noves mesures es convertiran a l’entorn online per tots els alumnes.

MATRÍCULA OBERTA

 • CURS PRESENCIAL
 • Dates: 5 Febrer - 26 Març 2021
 • Horari: Divendres de 10 a 13h
 • Preu: 300 euros
 • Durada: 24 hores
 • Places limitades: 10 persones (mesures de seguretat COVID)
 • Data límit inscripció: 25 Gener 2021