Guió de Documental: escriure sobre la marxa

Impartit per Carles Bosch

Descripció

La gran particularitat de la creació d’un projecte de documental és que la història està viva: els fets estan succeint ara i aquí. I nosaltres, com a creadors, en som testimonis directes que només podem intuir el que pot passar a continuació.

En aquestes indefinicions de la història i dels seus protagonistes radica bona part de la dificultat d’elaborar un guió previ i de planificar el rodatge d’un documental, però aquí també està el major atractiu de la pel·lícula si ens posem en la pell de l’espectador: el públic coneix i aprèn a mesura que la història evoluciona i que els personatges, sobre la marxa, l’estan vivint.

Així doncs, com podem plantejar un projecte d’aquestes característiques?

El taller de ‘Guió de Documental: escriure sobre la marxa’ està impartit per Carles Bosch, periodista, reporter, guionista, director i productor de documentals; i responsable de projectes com ‘Balseros’ (nominat a l’Oscar al millor documental al 2004 i guanyador de l’Emmy), ‘Bicicleta, cullera, poma’ (guardonat amb el Goya i el Gaudí al 2010) o ‘Petitet’ (guanyador del Gaudí i del premi del públic del DocsBarcelona el 2018 i el 2019, respectivament).

Programa del curs

Durant el curs, els alumnes aprenen a afrontar la creació d’un projecte documental, a detectar els diferents problemes amb què pot trobar-se el/la guionista durant el procés creatiu, i a ser resolutius per trobar-ne solucions.

A l’aula es treballen aspectes com la tria d’una història i la definició del tema, el punt de vista i els personatges, el plantejament de trames i subtrames, com escriure el guió i on situar la càmera, la cronologia de la història, la discreció, eines d’investigació, i el finançament d’un documental, entre altres.

A partir de visionats pràctics de peces documentals i de la pròpia experiència del professor en aquest àmbit, els alumnes extreuen conclusions que poden aplicar als seus projectes.

A qui va dirigit

Guionistes, periodistes i creadors/es interessats en el gènere documental. Per fer el taller, no es requereix que els alumnes tinguin un projecte en curs.

FINALITZAT

  • Dates: 7 febrer - 27 març 2020
  • Horari: Divendres de 10 a 13h
  • Preu: 300 euros
  • Durada: 24 hores
  • Grups reduïts (entre 8 i 14 persones)